loader
Kompresör Periyodik Bakımları Nasıl Yapılmalıdır? Kompresör Bakımları Ne Zaman Yapılmalıdır?

Kompresörün düzenli aralıklarla periyodik bakımının yapılması veriminin artırılması ve sorunsuz çalışması açısından çok önemlidir. Bakımsız kompresör sistemleri verimsiz çalışmakta olup, bakımlı kompresörlere göre çok daha fazla enerji harcamaktadır. (DÜNYANIN EN PAHALI ENERJİSİ HAVA ENERJİSİDİR)Bakımsız kompresörlerin normalin dışında enerji harcamasından ayrı olarak bir de teknik sorunlar çıkarmak gibi eksileri de olabilir. Tüm bu durumların önüne geçmek, enerji tasarrufu yapmak ve kompresör sisteminin sorunsuz çalışması için kompresörün bakımlarının üreticinin verdiği talimatlara göre düzenli aralıklarla yapılması gerekmektedir. 

Kompresörlerin periyodik Bakımı nedir

Kompresörlerin teknik aksamları devamlı hareket halinde olduğu için düzenli aralıklarla periyodik bakımlarının yapılması gerekmektedir. Bu periyodik bakımlar verimi artırır ve kompresörün ömrünü uzatır. Kompresörlerin periyodik bakım aralıkları  kompresör türüne göre değişmektedir. Tüm bu değişkenlerin arasından değişmeyen tek nokta ise kompresörlerin periyodik bakımının işin uzmanları tarafından yapılması gerektiğidir.

Vidalı Kompresörlerde Bakım

Vidalı kompresörlerin periyodik bakım sürelerini üretici firma belirlemektedir. Periyodik bakım süreleri iklim ve çalışma ordamına göre değişiklik gösterebilir. Üretici firmanın belirlemiş olduğu periyodik bakım aralıklarına dikkat edilmeli periyodik  bakım aralığı yaklaştığında üretici firmanın yetkili servisinden bakım randevusu alınmalıdır.

Pistonlu Kompresörlerde Bakım

Pistonlu kompresörlerin periyodik bakımı  üretici firmaların belirlemiş olduğu sürelerde yapilmalıdır  pistonlu kompresörlerde  kompresör yağı değişimi gibi ufak işlemleri kendiniz yapabilirsiniz ancak bu  bakım işlemlerinde profesyonel destek almanız daha güvenlidir.

-Kullanım kılavuzu analizi

Bu adım kompresör bakımı içerisindeki en önemli adımdır. Bu adımda kompresörlerin periyodik bakım hakkındaki tüm bilgileri,periyodik  bakım aralıklarını öğrenebilirsiniz. Bakım prosedürleri kılavuzda yazan şekilde takip edilmelidir.

-Tankların boşaltılması

Toplayıcı tankın içinde çalışılan ortama göre nemden dolayı su birikmektedir. Tanklarda suyun boşaltılması manüel olarak her gün yapılmalıdır ayrıca bu işlem için tasarlanmış özel valflerle otomatik olarakta yapılabilir. Bu otomatik valf aracılığıyla toplayıcı tanlarda biriken suyun boşaltılması toplayıcı tankın yıpranması ve sisteme giden nem oranını büyük ölçüde önleyecektir ve verimi artıracaktır.

-Havalandırma deliklerinin temizlenmesi ve filtre değişimi

Hava emme menfezlerinin tıkanması kompresörünüzün performansını ciddi oranda düşürecektir. Bu durumun önüne geçmek için kullanma kılavuzunda verilen talimatlar doğrultusunda menfez filitreleri temizlenmeli ve gerekir ise hava filtreleri değiştirilmelidir.

-Kompresör bağlantı elemanlarının kontrolü

Titreşimli çalışan motor, civata ve somunları yerinden çıkarabilir. Vida ve somunların yerinde olduğundan emin olmak amacıyla tamamı kontrol edilmelidir.

-Hortumların kontrol

Çatlak ve aşınmış hortumlar başınıza büyük işler açabilir. Hortumlar Kompresörün damarlarıdır. Hortumlarda çatlak veya hasar olması durumunda kompresörün yağlı hareketli aksamlarına  aşırı yük binmesine ve ciddi hasarlar oluşmasına sebep olabilir.

-Motor bakımı

Elektronik motorların uzun ömürlü ve tam performanslı çalışması için birkaç noktaya dikkat etmek gerekmektedir. Özellikle topraklanma doğru şekilde yapılmalı; basınç, termik ve zaman ayarları değiştirilmemelidir. Motorun soğutma aksanı ve havalandırma kanalları açık tutulmalıdır. Zamanında yapılmayan bakımlar motorunuzun yanmasına sebep olabilir. Yılda en az bir kez motorunuzun temizlenmesine özen gösterin. Bu işlem motorunuzun ömrünü uzatacaktır.

 

 

665